OVO SU HEROJI OSLOBODILAČKOG RATA: ZNATE LI BAREM NJIHOVA IMENA?

Herojska borba Armije RBiH u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu iznjedrila je i devetoricu veličanstvenih ljiljana, dobitnika Ordena heroja oslobodilačkog rata.

U današnjem vremenu, kada se ubrzano zaboravljaju sve bosanske vrijednosti, pa tako i oni koji su najzaslužniji za odbranu zemlje, teško ćete naći nekoga ko će nabrojati, barem, imena i prezimena devetorice heroja.

U nakaradnom sistemu vrijednosti kada tinejdžeri i omladina, a i oni nešto stariji, napamet nabrajaju sastave fudbalskih klubova, poznaju sve trećererazredne muzičke zvijezde, dive se polusvijetu iz zabavnih pjevačkih emisija i reality show-ova, u zaborav padaju najbolji bosanski sinovi, koji su svoju hrabrost i veličinu pokazali u vremenu najvećeg zla. Portal Faktor.ba, na Dan Armije R BiH, podsjeća na naše najveće heroje.

HAJRUDIN MEŠIĆ Rođen je 1. januara 1959. godine u selu Srednja Trnova, u općini Ugljevik. Bio je član Patriotske lige, organizator i vođa otpora agresoru u sjeveroistočnoj Bosni. Bio je komandir policijske stanice u Ugljeviku, komandant TO Ugljevik i 1. teočanske brigade. Poginuo je 30. oktobra 1992. godine u Nezuku kod Sapne, u akciji uspostavljanja koridora prema Srebrenici. Nakon pogibije “Zmaja od Majevice” Prva teočanska brigada dobija naziv Brigada “Hajrudin Mešić”. Dobitnik je ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i policijskog odlikovanja “Medalja za hrabrost”. Neupitna je ratna legenda.

MEHDIN HODŽIĆ Rođen je 15. oktobra 1952. godine u Tuzli. Krajem 1991. godine se vraća u rodni grad i uključuje se u Patriotsku ligu. Poginuo je 10. maja 1992. u selu Zaseok u Sapni, gdje je njegovom zaslugom izvojevana jedna od prvih pobjeda buduće Armije RBiH nad agresorskim snagama. U toj akciji kapetan Senad i njegovi saborci zarobili su prvi tenk i samohotku za Armiju BiH. Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala. Odlikovan je ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan” 1992. U narodu je bio poznat i kao Kapetan Senad i Crni labud. Elitna jedinica Armije R BiH Crni labudovi po njemu je dobila ime.

Zasrebrenicu.ba

Back to top button